Persbericht - Assessmentpsychologen op zoek naar nieuwe manier van interviewen

Tweedaags symposium voor interviewers

Op 6 en 21 november buigen psychologen zich in het Nederlands Instituut van Psychologen in Utrecht over de vraag hoe zij hun interviewtechnieken kunnen verbeteren. Bestaat er zoiets als het ‘nieuwe interviewen’? Interviewspecialisten uit verschillende vakgebieden delen hun inzichten. Wie is de beste interviewer? De journalist, provocateur, wetenschapper, of politierechercheur? Of toch de psycholoog?

Assessmentpsychologen interviewen kandidaten om een inschatting te maken over hun toekomstig functioneren. Maar de manier waarop lijkt al sinds jaar en dag dezelfde.
Wat moet een vooruitstrevende psycholoog nog met de rigide handvesten van het bekwame interview? Met de strikte regels voor gedragsgericht interviewen? En het ethische keurslijf van de moreel verantwoorde psycholoog? Is dat nog wel van deze tijd?

Tijden veranderen. Hoe zijn de doorgewinterde assessmentdeelnemers en kandidaten van vandaag en morgen te doorgronden?
We kennen het wel van tv, maar mag een psycholoog tegenwoordig ook provoceren, schmieren, of slijmen om informatie boven tafel te krijgen?
Experts uit andere disciplines presenteren hun kijk op het interview en dagen psychologen uit om hun eigen interviewvaardigheden onder de loep te nemen.

Kortom, moet het assessmentinterview op de schop? En wat is het gevolg? Wat kunnen deelnemers aan assessments in de toekomst verwachten?

Het symposium vond plaats op 6 en 21 november van 13.30 tot 17.30 bij het NIP in Utrecht.